вівторок, 13 березня 2018 р.

Дидактичний фартушок


Сенсорний розвиток необхідний людині для оволодіння будь-якою практичною діяльністю. І чим вищий сенсорний розвиток дитини, тим більше фактів і явищ потрапляє в сферу її сприймання. Сенсорний розвиток (лат.sensorium – орган чуттів), розвиток дитини - розвиток її відчуттів і сприймання. 
Чуттєве пізнання має особливо важливе значення в дошкільному дитинстві, оскільки цей період найсприятливіший для формування і вдосконалення діяльності органів чуття, нагромадження уявлень про світ. 
Ті, хто працюють з дітьми раннього, молодшого дошкільного віку знають, що таким малюкам для гармонійного розвитку обов’язково потрібна наочність. Тому, враховуючи вікові особливості малят вихователю потрібно докласти зусиль і створити щось таке, щоб діти могли до всього торкнутися, помацати, понюхати, тобто маніпулювати з оточуючими їх предметами. 
Важливо, щоб для повноцінного розвитку було організоване педагогічне «підготовче середовище», яке є передумовою реалізації дитиною можливостей власного розвитку через продуктивну діяльність. Одним з головних чинників цього середовища є дидактичний матеріал. Тому виникла ідея створити новий розвиваючий посібник: «дидактичний фартушок». Він розрахований на дорослого, але при потребі можна розкласти на столі або іншій поверхні. Такий фартух буде слугувати чудовим помічником як в організованій діяльності, так і в самостійній діяльності дітей. Діючи з елементами фартуха малюк розширює свій діапазон сенсорних відчуттів, навчається прийомам спілкування, вдосконалює мову, розвиває дрібну моторику, удосконалює пам’ять, увагу, сприйняття, мислення. Посібник може бути задіяний педагогами і практичними психологами в період адаптації дітей до дошкільного закладу. Пропонуючи виконати якесь завдання в ігровій формі, можна швидко налагодити контакт з малюками. Важливо те, що цей посібник багатофункціональний з його допомогою можна виконати багато найрізноманітніших завдань. 
Важливо те що «фартушок» обов’язково допоможе в години ранкового прийому дітей, бо якою  б засмученою не була дитина, в ній все одно переможе пізнавально-дослідницький інтерес.

Немає коментарів:

Дописати коментар