вівторок, 13 березня 2018 р.

Допоможи зробити дитині, це самостійно!


«Допоможи дитині зробити це самостійно»

«Дитину вчить те, що ії оточує»

Марія Монтессорі

Всі батьки намагаються дати своєму маляті найкраще. Але при цьому головне завдання дорослих вберегти і захистити дитину. Малюк намагається пізнавати навколишній світ, а ми, дорослі, охороняємо його від небезпек які  «чатують» його на кожному кроці.

Але ж ,все те, що ми з вами забороняємо і викликає в дитини найбільший інтерес. Як же знайти ту саму «золоту середину» ?

Як збагатити знання малят про довколишній  світ, і  в той же самий час захистити від небезпеки?

Педагоги знають, що маніпулюючи з предметами ,маля знайомиться з оточуючим довкіллям, розвиває дрібну моторику , мову ,набуває певні знання ,вміння та навички. Дитина вчиться повноцінно жити!

Ось чому, видатний італійський педагог та вчений Марія Монтессорі, в рамках своєї методики, запропонувала навчати дітей через пізнання самої суті звичайних речей.

Зовсім не обов'язково підводити дитину до реальних вхідних дверей ,щоб вона зрозуміла принцип роботи, наприклад, засува або замка. Можна  зробити це набагато  простіше - дати цю річ малюкові, а він вже сам розбереться, як вона функціонує. Ось і цей кордон : дія  дитини  і небезпека, яка їй погрожує. Все це вивело теорію навчання дошкільнят на новий рівень.

Тому Марія Монтессорі і запропонувала перенести різні побутові предмети на спеціальний стенд. Таким чином , діти будуть мати змогу вивчати функціональність , навіть , найдрібніших та найнебезпечніших предметів , а дорослі перестануть хвилюватися за їх життя .

Рухаючи кісточки на рахівницях, закриваючи та відчиняючи дверний замок, крутячи телефонний диск, малюк  буде розвивати дрібну моторику пальців  рук та вивчить річ, яка його зацікавила. А нейронні імпульси, які ідуть в мозок від маленьких пальчиків збагатять відчуттями  пам'ять маляти. Така стимуляція позитивно впливає, перш за все, на інтелектуальний розвиток дитини .

Так що ж воно таке, цей самий стенд ?  Ми називаємо – «бізіборд». Це - дошка, на якій - безпечно закріплені всі ті речі, від яких в реальному житті нас, дорослих, (якщо ними грається наш син або дочка), кидає в холодний піт. Розетки, вимикачі, годинники, старі телефони, замки – це може бути все, що завгодно. Або те, з чим вашій дитині  прийдеться  маніпулювати в майбутньому.

Але!! Головне в цьому – все це можна чіпати, обстежувати, діяти з цим, вивчати без будь-якої загрози для життя .

Якщо дослівно переводити термін «бізіборд» - то це «дошка, щоб зайняти малюка». А якщо цей стенд оформлений яскраво, з фантазією, то ваша дитина займеться ним надовго, а у вас звільниться трішки вільного часу!

 Такий стенд допомагає дитині самостійно розвивати своє уявлення про навколишній світ без загроз та небезпеки 

Можна купити бізіборд  і в магазині чи інтернеті, але якщо батьки створять його власноруч, то малюк це обов'язково відчує, та і користь від цього посібника буде набагато більшою.

Мене як педагога і маму, дуже зацікавила ця розробка . Та коли я окинула оком групову кімнату, то зрозуміла, що мій головний ворог – це відсутність вільного простору.

Тому і вирішено було мною перенести фантазію на ігровий майданчик, в новозбудовану альтанку (функціональна особливість якої – захист від негоди). Стіна альтанки попередньо поґрунтована та пофарбована, потім був етап малювання мною певних фрагментів . А вже після цього мене підтримали добрі « чарівники » - батьки моїх вихованців. Цілий день вони «чаклували» - різали, кріпили, чіпляли, встановлювали все те, що можливо, хтось інший викинув би вже в сміття .

Після монтажу я побачила, як дорослі самі на мить перетворювалися на дітей та із задоволенням гралися такими звичайними речами …

Можливо мій бізіборд не вдалося виконати ідеально (але головне безпечність і функціональність поєднуються в ньому бездоганно !), а ще любов та радість, з якою створювався наш розвивальний простір допоможе моїм вихованцям полюбити, зрозуміти, прийняти оточуючий світ і при цьому збагатити свій власний.

Творіть! Залучайтеся підтримкою батьків ! Не бійтеся радитися з ними та просити допомоги! Я зрозуміла те, що робили від щирого серця та в інтересах дітей, принесе задоволення всім : педагогу, дітям, батькам .

Слава добрим чарівникам !!!



 




Немає коментарів:

Дописати коментар