середа, 23 січня 2019 р.

Від інклюзивної літератури до інклюзивного суспільства. 10 книг інклюзивної літератури



Друзі, у нас як і завжди є для вас неймовірно цікава добірка книг. Але, цього разу ми зробили не зовсім звичайну добірку, річ піде про інклюзивну літературу. Інклюзивна література - для когось це вже знайомий термін, для когось вона вже зробила певний вклад в свідомість і порозуміння с оточуючими, а для когось це поки що зовсім новий і невідомий напрямок в літературі. Інклюзивна література орієнтована на формування позитивного сприйняття інвалідності та особистої різноманітності. Подача такої важливої інформації проходить через зворушливі оповідання, казки, історії та інше. Бажаємо вам приємного читання!

Інклюзивні оповідання «Terra інклюзія»

Це збірка, яка налічую вісім оповідань, котрі абсолютно різні за літературним відтворенням, але в той же час, об’єднані любов’ю, спрагою до життя, силою людського характеру та волі. Життєві обставини у всіх літературних героїв різні, але всі вони прагнуть жити гідним повноцінним життям. Сила людини попри обставини та можливості, незалежно від віку та статі. Серед оповідань збірки читачі різного віку та літературних уподобань знайдуть собі «свій» твір.

«Тридцять перший меридіан» 
Книга описує карколомні пригоди юного почитайка Петрика з маленької української Семенівки, залюбленого у життя попри важку фізичну ваду, та прагматичної київської старшокласниці Олі впритул занурять обох до глибин артефактів Трипілля, піднесуть до апогею піраміди Сонця, закинуть у взаємодію з кумедним науковим дослідником Гербарієм і французькою професоркою з Мексики. Пригодницька історія, у якій юні дослідники знайдуть для себе корисну інформацію, романтики зможуть пофантазувати над відносинами головних героїв, а ті, хто ще бояться зробити перший крок назустріч мрії, побачать, що навіть інвалідний візок не є перешкодою для мандрівок та неймовірних звершень. Адже головне – зрозуміти себе у цьому світі. Світі, куди ми приходимо різними, та можемо порозумітися через спільну, природню жагу життя у пошуках сенсів власного таланту.

«Пригоди Даші й Тіні» 
Казкарка Вікторія приїхала на дачу відпочити. Але сталося не як бажалося. Одинадцятирічна сусідка Даша та її улюблена собачка Емілія кожного дня приходять до Вікторії за новою казкою. Дівчинка Даша, яка у реальному житті змушена щодня приймати ліки та проходити специфічні процедури, стає головною героїнею вигаданих історій, де перетворюється на фею, знайомиться з доброю відьмою, що втратила дар творити дива, і повертає чари до казкової країни, перемагаючи страшного Павука. Під час коротких перерв у написанні казок Вікторія п’є каву, спілкується з подругами та працює психологом. Динамічна, іноді весела, іноді сумна казка реальна, як саме життя та чарівна, як найкращі дитячі мрії.
«Квітті» 
«Квітті» - це книга-гра для всієї родини. Приклад інклюзивної книжки. Більша частина книги – це високохудожні оригінальні ілюстрації, які створені на основі паперових малюнків художниці Христини Маканик. нига-гра містить розмальовки з образами Квітті, а також українські та англійські слова-розмальовки. На кожній сторінці в малюнках заховані сторонні предмети, що за своїм змістом відрізняються від загальної концепції художньої розповіді. Малечі пропонується знайти зайві предмети або логічної обіграти та «вмалювати» їх у контекст казки.
«Сонце в озері твоєму» 
Вперше казка про особливих дітей ілюстрована авторськими ляльками! Особлива казка авторки Олени Осмоловської та ілюстраторки Ольги Бутковської «Сонце в озері твоєму» піднімає дуже актуальну і болючу для суспільства проблему ставлення до людей з інвалідністю. Це соціальний літературно-мистецький проект, в якому образно розповідається про людей з особливими потребами, - дітей з синдромом Дауна (діти Сонця) і аутистів (діти Дощу). Проект покликаний привернути увагу до проблем таких людей і показати дивовижну крихкість суспільної стандартності та непривабливість існуючого становища.
«Здрасьте, это Я» 
Що може бути цікавіше і зворушливіше ніж щоденник невгамовного підлітка, з усіма його наївними відкриттями, сумнівами і маленькими трагедіями? Книга написана від імені дев'ятирічної дівчинки, яка в гумористичній формі ділиться з читачами своїми думками. У книзі застосований цікавий художній прийом - при ілюструванні використовувалися малюнки, виконані олівцями і срібна друкарська фарба, через що був досягнутий цікавий ефект олівцем грифеля. Тому книгу хочеться не тільки прочитати, але й помацати.

«Будиночок з води» 
Історія про Хлопчика Ра, його дружбу з Дельфінятком і Школу Золотого Дельфіна, у якій уроки пізнаються легко й запам’ятовуються на все життя. Сила слова, чарівність музики та допомога щасливої зірки – ось те, що потрібно для втілення найбільшої у світі мрії! 
Ця книжка допоможе дитині усвідомити силу слова і чутливість води до цієї сили, навчить відповідальності та справжньої дружби! Крім того, письменниця продовжує вже започатковану традицію у доступній та цікавій формі навчати дитину музичної грамоти.

«Метелики у крижаних панцирах» 
«Метелики у крижаних панцирах» – повість Оксани Радушинської про дівчинку-підлітка, прикуту до візка після автомобільної катастрофи, у якій загинули її батьки. Чи зможе героїня знайти справжніх друзів і навіть перше кохання? Чи зможе відкритись світові, перебуваючи у панцирі зі страху перед людським нерозумінням, перешіптуванням за спиною? Чи зможе довести усім довкола і насамперед собі, що найважливіше – людська гідність.

«Магда і вітер» 
Це історія про дівчинку Магду, яка мріє мандрувати, але змушена сидіти у візку. Проте її уява настільки бурхлива, а бажання таке сильне, що Магдина мрія неодмінно здійсниться! 
Книжку створила молода львівська художниця Ірина Мориквас. Авторка не має художньої освіти. Світ малюнків вона відкрила для себе випадково, коли вже в дорослому віці побачила, як у дитячій художній школі малюють діти.
«Шапочка і кит» 
У житті Шапочці багато чого наразі не можна – їсти всілякі ласощі, бігати, кататися на лонгборді і навіть гладити собак. А ще потрібно вчасно приймати таблетки, адже Шап (а так хлопчика звуть відтоді, як у нього після хіміотерапії випало волосся і він не хотів скидати блакитну в’язану шапку) досі бореться з лейкозом. Однак хлопчик не впадає у відчай, а спілкується зі своїм новим другом – блакитно-сірим китом, який невідь-звідки узявся в повітрі над містом. Кит навіть може катати Шапа на спині понад хмарами… Книжка «Шапочка і кит» Катерини Бабкіної присвячена дітям, які борються з онкологічними хворобами.

Немає коментарів:

Дописати коментар