пʼятниця, 7 вересня 2018 р.

Відомий психолог розповіла про 3 принципи поведінки, які допоможуть дитині відчути вашу любов навіть на відстані

Маленькі діти дуже сильно прив’язані до батьків і хочуть проводити з ними якомога більше часу. Дослідження показують, що діти в дитячих садках і школах відчувають високий рівень стресу від тривалої розлуки з батьками, а це вкрай погано впливає на розвиток мозку. Але цей показник можна знизити, якщо знати, що робити. Про це наша стаття.

Клінічний психолог Дебора Макнамара в своїй книзі «Гра. Спокій. Розвиток» (Rest, Play, Grow: Making Sense of Preschoolers) розповідає про те, наскільки велике значення для дитини має прихильність до батьків і близьких. Це вкрай важливо для становлення малюка як особистості.
Нам в Тутка сподобалися ідеї Дебори і ми вирішили поділитися з вами 3-ма простими правилами, які допоможуть дитині пережити розлуку.

1. Заволодійте увагою дитини

Заволодіння – так називається один з ритуалів прихильності, який використовує Дебора Макнамара. За його допомогою можна наситити потребу дітей в теплому зв’язку з близькими їм людьми. Щоб домогтися цього, потрібно входити в особистий простір дитини і демонструвати дружелюбність: встановлювати з нею зоровий контакт, кивати, обіймати. Ваше спілкування повинне приносити їй радість і посмішку.
Наприклад, ви можете підійти до дитини і приєднатися до її гри або поцікавитися, як пройшов її день. Це допоможе вам встановити близькі й теплі стосунки.

2. Вибудовуйте коло спілкування дитини

Батьки не можуть проводити з дитиною 100% часу. Принцип панібратства допомагає правильно вибудувати коло людей, які допомагають батькові й матері виховувати дітей. Найголовніше – зуміти вибудувати надійні стосунки між дитиною і тією людиною, якій ми її довіряємо.
У дітей є природні інстинкти сором’язливості, які змушують їх чинити опір контакту і близьким стосункам з людьми, до яких вони не прив’язані. Тому найкращим способом подолати це буде доброзичливе знайомство – у дітей при цьому активізується прагнення до контакту і близькості.
Наприклад, панібратство можна провести так:
  • Будьте провідним, беріть ініціативу в свої руки.
Саме батькам варто знайомити дітей з людьми, з якими вони хочуть їх зблизити. Це допомагає дитині зрозуміти, що мама і тато схвалюють ці стосунки, але при цьому зберігають провідну для дитини роль.
  • Шукайте схожі риси.
Діти найкраще відчувають свій зв’язок з іншою людиною через загальні риси. Для цього батькам варто звернути увагу дитини на подібності з потрібною людиною і підкреслювати це. Це може стосуватися зовнішності, схожих інтересів, хобі, досвіду і переживань.
  • Підтримуйте відчуття довіри і зв’язку між дорослими.
Діти схильні переймати ставлення дорослих до інших людей. Коли дитина бачить, що батькам дуже приємно спілкуватися з іншою людиною, то вона, швидше за все, буде відчувати до неї схожі почуття.
  • Підтримуйте ієрархію уподобань.
Яким би не був широкий круг спілкування дитини, батьки повинні вміти зберігати  роль лідера. Для цього їм варто пояснити дитині, до кого потрібно звертатися за допомогою в разі потреби.
  • Створюйте традиції і звички, які зміцнюють зв’язок.
Традиції і звички роблять атмосферу для дитини безпечною, зрозумілою, допомагають їй відчувати себе впевненіше. Якщо, наприклад, щоранку при розлуці та зустрічі з дітьми в дитячому садку ви будете виконувати однакову звичну дію, це допоможе закріпити прихильність дитини до цієї атмосфери, до вихователя. Це може бути незвичайне привітання, обійми, поцілунок або розмова про плани на вечір.

3. «Перекривайте» розлуку з дитиною

Діти до 6 років особливо важко переносять розлуку, для них це справжнє випробування. Якщо татові чи мамі треба розлучитися з дитиною на певний час, можна довірити її близькій людині – вашому заступнику – і постаратися “перекрити” відстань між вами. Це можна зробити за допомогою фотографій, листів, спілкування по скайпу, іграшки з вашим запахом – всім тим, що у дитини асоціюється з вами.
Акцент на спільні плани про те, як ви зустрінетеся або як підете, наприклад, до зоопарку, допоможуть дитині легше пережити розлуку.


Немає коментарів:

Дописати коментар