субота, 25 серпня 2018 р.

Щоб батьки та вихователі не сварилися: корисні поради задля спокою дошкільнят


Як у лікуванні, так і в спілкуванні профілактика завжди краща, ніж робота із наслідками. До яких порад варто дослухатися вихователям, щоб уникнути конфліктних ситуацій з батьками дошкільників.


Для того щоб вирішити проблему, спочатку варто розібратися у причинах її виникнення. Непорозуміння між батьками дошкільників та їх вихователями найчастіше виникають у таких випадках:
– Занадто завищені очікування батьків від закладу дошкільної освіти, коли вони переконані, що там дитину всьому навчать і це обов’язок вихователя.
– Надто скептичне ставлення батьків до вихователя та дошкільної освіти загалом. Звідси – бажання постійно критикувати та вишукувати недоліки.
– Батьки неправильно сприймають слова вихователя. Приміром, коли він оцінює дитину, її здібності, дає певні рекомендації, батьки вважають, що їх хтось контролює чи повчає. Тобто вихователь говорить про дитину, а батьки сприймають усе на свій рахунок.
– Як не дивно, але причиною конфлікту можуть бути самі діти, які, як відомо, дуже рано вчаться маніпулювати. Розуміючи, що «негативні історії» завжди викликають бурю емоцій з боку батьків, діти інколи вигадують історії «для мами». Психологи розповідають, що такі випадки зазвичай трапляються у віці 5-6 років. Діти роздмухують конфлікт та з боку спостерігають, чим же усе це закінчиться.
ЧОМУ ВИХОВАТЕЛІ НАСТОРОЖЕНО СТАВЛЯТЬСЯ ДО БАТЬКІВ?

Чимало вихователів зізнаються, що не знають, як правильно комунікувати з батьками. Адже усі вони різні і знайти до кожного підхід не завжди вдається. «Страх» перед батьками пов’язаний з тим, що вихователі сприймають їх як агресивну силу (яка бореться за свою дитину) або таких собі «ревізорів» (які слідкують за кожним їхнім рухом).
ЯК ЗМІНИТИ СИТУАЦІЮ?
Поради вихователям:
1Інформуйте батьків щодо того, що відбуватиметься у групі та дитсадку (це стосується не лише розкладу дня, але й взаємин, підходів та педагогічного впливу).
2 Покажіть батькам, що вирішити конфлікт можна мирно. Якщо на словах це робити складно, то можна розробити спеціальну пам’ятку, у якій будуть сформульовані правила поведінки у конфліктних ситуаціях.
3Доносіть інформацію до батьків «правильно». Приміром, якщо хочете зробити зауваження, почніть з чогось  позитивного, похваліть дитину, а тоді вже переходьте до «неприємного» моменту.
4 Користуйтеся різними формами й методами роботи з батьками: проводьте бесіди, консультації за участі психолога, анкетування, дні відкритих дверей.
Поради батькам:
 1.Насамперед батькам варто пам’ятати, що вихователь ніколи не замінить домашнього виховання.


2 Якщо поведінка дитини змінюється (а це відбувається практично завжди, адже змінюється атмосфера, дають про себе знати нові враження та спілкування з іншими дітьми), то не варто робити з цього трагедію або звинувачувати вихователя у всіх смертних гріхах. Одним словом: спочатку дізнаємося про причини, а тоді – приймаємо рішення.
3 Батькам варто з повагою ставитися до вихователів і також старатися уникати конфліктних ситуацій. Якщо є якісь зауваження – то доносити їх у прийнятній формі.
P.S. Для гармонійних взаємин між батьками та педагогами достатньо розуміння того, що вдумливе та продуктивне співробітництво завжди принесе кращі результати, ніж безперервне протистояння чи мовчазна бездіяльність.

Немає коментарів:

Дописати коментар