субота, 11 серпня 2018 р.

Дитяча психосоматика та її причини

Усі хвороби від нервів – правильне твердження у більшості випадків не лише для дорослих, але й для дітей. Часто здоров’я дитини вимагає турботи, змін душевного стану. 



Психосоматичні розлади – порушення функцій внутрішніх органів і систем, виникнення та розвиток яких найбільше пов’язані з нервово-психічними чинниками, переживанням гострої або хронічної психологічної травми, специфічними особливостями емоційного реагування особистості. Зміни у психосоматичній регуляції є ґрунтом для виникнення психосоматичних хвороб, або психосоматозів.



Головною умовою дитячої психосоматики є зв’язок між емоційними проблемами та дитячими хворобами. На відміну від дорослих дитина не може впоратися з душевним дискомфортом самостійно. Вона просто не розуміє, що відбувається, а відчуває тільки пригніченість і невпевненість. Внаслідок тривалого перебування у такому стані дитина починає хворіти та підсвідомо запускає механізми, що призводять до виникнення захворювань.



Основними причинами дитячої психосоматики є нестача уваги, гіперопіка або несприятлива атмосфера в родині.



Деяким батькам складно усвідомити, що саме вони є справжньою причиною психосоматичних захворювань дітей. Вони звикли вважати, що і як має бути, люблять дітей, піклуються, одягають, годують. Їм складно змінити свою внутрішню позицію і ставлення до дитини, адже вони зосереджені на проявах хвороби (кашель, підвищення температури, висипки). Якщо батьки здатні виявити закономірності між конфліктами і подіями в родині, а також періодами загострення хвороби у дитини, то можуть змінити ситуацію та сприяти її одужанню.



Часто причиною виникнення психосоматичних захворювань у дітей є також ситуація, коли один із батьків проявляє недостатньо тепла і позитивних емоцій при спілкуванні з дитиною. або взагалі її ігнорує. Батько або мати можуть поводити себе дещо відсторонено стосовно маля, зовсім не цікавитися його життям. У такому випадку їм не відомо, чим цікавиться дитина, про її переживання щодо оцінки її поведінки.



Типові хвороби, які розвиваються у дітей внаслідок психосоматичних розладів.



Тонзиліт – зустрічається у тих діток, які не можуть висловити свою думку, проявити себе.

Нежить означає, що дитині часто доводиться стримувати плач.

Кон’юнктивіт – у дитини немає бажання спостерігати за тим, що відбувається навколо неї.

ГРВІ часто турбує тих діток, які відчувають, що не виправдовували очікування мами і тата.

Заїкання – дитина не відчуває себе в безпеці, вона чимось сильно налякана й перебуває у цьому стані тривалий час.

Аденоїди – дитина відчуває себе небажаною, непотрібною.

Бронхіт, постійний кашель сигналізують про те, що у дитини є страх виявити свої почуття перед батьками.

Міопія – дитина не хоче бачити те, що їй неприємно. Найчастіше це стосується взаємин між батьками або якихось речей, спрямованих проти неї. Проблеми із зором у підлітковому віці можуть говорити про те, що дитина боїться майбутнього, не знає, чим хоче займатися, або взагалі не хоче нічим займатися.

Постійні рецидиви ангіни свідчать про те, що дитина від природи боязка, нерішуча, боїться висловлювати свою думку, не може попросити те, що для неї важливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар