субота, 31 березня 2018 р.

Екологічне виховання — запорука збереження планети.

Навчити дитину піклуватися про нашу планету — першорядне завдання для всіх батьків, які хочуть, щоб їхні діти виросли свідомими та здоровими.
Одним із важливих завдань для батьків є донести до дитини важливості піклування про нашу планету, це може допомогти дітям в майбутньому стати здоровими та відповідальними.
Кожного дня діти знайомляться з навколишнім світом, відкривають таємниці природи. Дітям завжди все дуже цікаво, завдяки цьому справа батьків розказувати і показувати, як саме можна піклуватись про нашу природу. Всі свої вміння і звички  діти зазвичай беруть від своїх батьків і використовують отримані знання впродовж всього життя.

Намагайтесь робити прості кроки: піклуйтесь про Землю з дітьми разом, в ході цього розповідайте про значимість цієї праці.
1. Відвідування магазину с екологічною сумкою. Кожний раз, коли ми відвідуємо магазин, то беремо велику кількість пакетів із поліетилену. Саме ці пакети є основними забруднювачами міст. Кожного року використовується 500 мільярдів пакетів. Тривалість використання пакету не більше декількох днів, далі він потрапляє на звалище та тривалий час розкладається. Пакети забруднюють океани, потрапляють у шлунки морських тварин.
Зробіть акцент для дитини, що в магазин можна прийти з рюкзаком, мішечком із тканини, сумку-сіточку, еко-сумку – вони практичні, дешеві та не забруднюють навколишнє середовище.
2. Сортування відходів. Донесіть до своїх дітей, що потрібно сортувати сміття та переробляти відходи. Є цікава гра для того, щоб навчитись розрізняти матеріали «Recycle Roundup» («Сортуємосміття»), яка може стати вам у нагоді.
3. Перегляд фільмів про навколишнє середовище. Потрібно дивитись фільми про природу та екологію, вони дають змогу по-іншому подивитись на світ.
4. Майте з собою тару. Намагайтесь менше купувати товарів в упаковці, адже велика кількість товарів, які ми купуємо має упаковку, саме її ми викидаємо. Магазини та ринки пропонують товари «на вагу» - це економить ваші гроші та збереже природу
5. Займайтесь вирощуванням квітів в себе вдома. Рослини є не тільки окрасою квартири чи будинку, а й очищує повітря. Знайдіть рослини, які є найкращими очищувачами. Це заняття цікаве не лише дорослим, а й дітям.
6. Раціонально використовуйте воду. Привчайте дітей вимикати кран, коли чистите зуби. Поясніть дітям чому важлива вода для здоров’я, навіщо потрібно її економити. В побуті ще багато справ, коли вода не потрібна постійним потоком.
7. Економія електроенергії. Вийшли з кімнати, вимикайте світло, це відноситься до ламп розжарювання. . Стосовно люмінесцентних ламп, то вони перестають працювати у випадку частого вмикання-вимикання, ці лампи вимикайте, якщо йдете кудись більше ніж на 15 хвилин.
8. Не викидайте токсичне сміття в загальний смітник. Поясніть дітям, що не треба викидати батарейки, акумулятори та інші шкідливі речі.
9. Користуйтесь скляною тарою, а не пластиковою. Використані скляні та пластикові упаковки можливо віддати до спеціальних пунктів прийому для переробки. Скляна тара легше перероблюється, ніж пластикова, тим паче, що вона ще й містить шкідливі речовини.
10. Завжди мати з собою практичну еко-пляшку. Таку тару виробляють із матеріалів не шкідливих для природи та мають довгий термін використання.
Нескладна робота на присадибній ділянці зміцнить імунітет дитини і поліпшить настрій.
11. Використовувати з користю харчові відходи. Якщо маєте власну присадибну ділянку, одразу з відділіть місце для виробництва натуральних добрив із харчових відходів. Розповідайте дітям про звичайну процедуру переробки залишків фруктів та овочів, які багато з нас просто викидають. Виконання найлегших завдань в саду допоможе зміцнити здоров’я і розвеселить діток.
12. Налаштуйте в техніці енергоощадний режим. Вся домашня техніка може працювати на цій функції. Зверніть увагу дітей, коли будете настроювати цей режим. Також зауважте, що вночі всі пристрої треба вимикати. Виключений персональний комп’ютер економить 40 Вт електроенергії кожного дня.
13. Надавайте перевагу електронними квитками. Якщо є можливість користуйтесь електронними квитками, ціна його виробництва дешевша, ніж паперового
14. Папір використовуйте з двох сторін. Листи паперу мають дві сторони, не буде помилкою використання її з обох сторін, друкуйте або копіюйте на обох сторонах. Це скоротить кількість вживання паперу.
15. Закуповуйтесь тільки необхідними речами, щоб не викидати нічого. Донесіть до дітей, що непотрібні вам речі, будуть у нагоді іншим людям. Можна їх віддавати іншим людям, відносити до Благодійних фондів, або притулків.
16. Іграшки для дітей тільки з натуральних матеріалів: тканини, дерево, папір. Ці іграшки простіше переробити та не завдається шкода довкіллю і вони не шкодять дітям.
  Ці поради допоможуть бути людиною, яка турбується не лише про навколишнє середовище, а й про  виховання свідомого покоління маленьких українців, які зроблять нашу країну, планету чистою і красивою.

Немає коментарів:

Дописати коментар