четвер, 29 березня 2018 р.

Всьому потрібно вчитися. Мистецтво - не виняток

Уже з народження малюк реагує на колір, звук, рух – активно відгукується на всілякі подразники навколишнього світу і з часом сам стає їх автором і джерелом. Батьки із власного досвіду зазначають, скільки радості дитині приносять перегляд кольорових картинок, рух під музику і слухання казок перед сном. Перші контакти зі світом мистецтва мають набагато більше значення для розвитку малюка, ніж дехто вважає.
У першу чергу, звісно, поняття мистецтва асоціюється з образотворчим мистецтвом (живописом). Ця сфера надає дитині можливість пізнавати кольори, різні структури, форми й запахи, допомагає розвивати творчі здібності, просторову й ситуативну уяву; сприяє тренуванню пам'яті, спостережливості та концентрації уваги, а крім того, формує почуття естетики. Також воно є способом задоволення потреби у визнанні, переживанні радості від самостійності й пізнання власних можливостей. Інакше кажучи, даючи дитині кольорові олівці, фарби або пластилін, ми стимулюємо її руховий, сенсорний, інтелектуальний, емоційний та особистісний розвиток. Батьки таким чином отримують безцінний твір мистецтва, вартість якого з роками тільки зросте.
Музика, у свою чергу, сприяє розвитку мови, моторики й емоцій. Танець розвиває координацію рухів, а спів – відмінний спосіб для тренування мовлення, виправлення недоліків вимови і збагачення словникового запасу. Колискові є свідченням розслабляючого та заспокійливого ефекту впливу музики на дітей. Також варто пам'ятати, що дитина відповідає на слухові стимули ще в лоні матері. Нейропсихологи стверджують, що слухання музики під час вагітності стимулює центральну нервову систему плода і сприяє утворенню в нього нових нейронних з'єднань.
Світ літератури допомагає дитині пізнати та приборкати свої емоції, учить норм поведінки й формує систему цінностей. Казки та оповідання викликають у малюків бажання пізнати світ, учать розуміння, розвивають мовні здібності та уяву. У свою чергу, позитивний фінал казки формує в дитини оптимістичне ставлення до життя, допомагає приручити свої страхи або повністю позбутись їх. Бажано, щоби проведення часу з дитиною за читанням книг стало доброю сімейною традицією.
Пам'ятайте: наші малюки мають творчу природу і спонтанно прагнуть до її реалізації. Завдання нас, дорослих, полягає в забезпеченні можливостей для таких експериментів, підкріпленні їх захопленості та наданні художньої свободи, яка перетвориться на всебічний, спонтанний розвиток наших дітей. Хто знає, можливо, з малюка, який активно долучається до світу мистецтва, виросте творець рівня Шопена, Куїнджі чи Васко да Гама.


Немає коментарів:

Дописати коментар